15 Ocak 2010 Cuma

ESKİ MAHPUSÇULAR ÜRETİME KAZANDIRILACAK


31 Aralık 2009

Türkiye’deki cezaevi gerçeğini toplumla paylaşmak için bir grup insan hakları savunucusu ve avukat tarafından kurulan ‘Wernike Korsakof Hastaları ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi’ eski tutukluların üretime katılmasına destek olmak için proje başlattı.

Proje çerçevesinde oluşturulacak işletmede, üretim yapacak olan eski mahpuslar, kendi üretimi ile ayakları üzerinde duracak. Her 10 kişiden birinin yolunun cezaevlerinden geçtiği Türkiye’deki cezaevi gerçeğini toplumla paylaşmak için bir grup insan hakları savunusu ve avukat tarafından kurulan ‘Wernike Korsakof Hastaları ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi’ eski mahpuslarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. 2005 yılında bir araya gelen bir grup insan hakları savunucusu özellikle 2000 yılında ölüm oruçlarında bedensel yetilerini kaybetmiş Wernike Korsakof hastaları ile dayanışma içerisinde oldu. Kahvaltılar, geziler, yaz tatilleri gibi çeşitli sosyal etkinlikler düzenleyen grup, cezaevi sorunlarına ilişkin pek çok panel ve sempozyum düzenledi. 2008 yılında 19 Aralık katliamının yıl dönümünde 1985’lerden 2008’lere kadar cezaevinde çekilmiş fotoğraflardan oluşan resim sergisi açan girişim üyeleri, Türkiye’de cezaevi gerçeğini görsel anlatan ilk grup olma özelliğini taşıyor.

Eski mahpuslar için işletme kurulacak

Yeni bir proje hazırlayan girişim üyeleri, eski mahpusların ekonomik olarak kendilerini finanse edebilmeleri için bir işletme kurmayı amaçlıyor. Girişim üyesi Çetin Dorukanoğlu, eski mahpusların yeniden sosyal ve politik hayata katılmaları noktasında neler yapabilecekleri üzerine yürüttükleri uzun tartışmalar sonucunda projeyi hazırlamaya karar verdiklerini söyledi. Dorukanoğlu, eski mahpusların ve özellikle Wernike Korsakof hastalarının bazılarının bedensel, bazılarının ise zihinsel engelli olduğunu hatırlatarak bu yönlü özel bir ilginin gerektiğini kaydetti.

Kardeş Türküler konseri ile başlayacak

Projenin hazırlık aşamasında duyarlı tüm kesimlerin desteğini beklediklerini belirten Dorukanoğlu, eski mahpusların yaşadığı, sağlık, sosyal ve ekonomik sorunların tüm toplumsal muhalefeti ilgilendirdiğini belirtti. Katılıma açık olan girişimin proje çerçevesinde konser ve benzeri etkinlikler düzenleyerek, bütçe oluşturacağını dile getiren Dorukanoğlu, Şubat 2010 yılında Kardeş Türküler Grubu’nun katılım ile dayanışma konseri düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. Dorukanoğlu, “Bu konserle birlikte bir kampanya başlatacağız ve kampanyayı çok çeşitli faaliyetlerle yürüteceğiz. Konserler, tiyatrolar ve çeşitli etkinliklerle, mahpuslarla dayanışma duygusunu geliştireceğiz” dedi.

SAFİYE ALAĞAŞ/DİHA/İSTANBUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder