23 Aralık 2014 Salı

19 Aralık Direnişçileri İçin Anma Etkinliği Yapıldı



Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi, 19 Aralık “Hayata Dönüş” katliamında ölen devrimciler için anma gecesi düzenledi. Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan gecede salonda boş yer kalmazken, ölüm orucu gazilerine karanfiller verildi.





Etkinlik öncesi salon girişinde masa açan Dayanışma Girişimi bileşenleri, ölüm orucu direnişçilerinin hazırladığı rozetleri, dayanışma ağının, direnişçilerin kitaplarını gelenlerin beğenisine sundu.

“19 – 22 Aralık’ı Unutmadık Unutturmayacağız” şiarıyla başlayan gecede katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Gecenin sunumunu ölüm orucu direnişçilerinden Halil Can Doğan ve Fadime Akalın yaptı. Direnişçiler yaptıkları açılış konuşmasında  “Bugün 19 Aralık. 19 Aralık 2000’de 20 hapishaneye birden yapılan saldırı da 28 canımızı ölümsüzlüğe uğurladık. Evet, acımız büyük.  Ama dövüşerek ölümsüzleşen 28 yoldaşımız, arkalarından yas tutulmasını istemezlerdi. Çünkü, 19 Aralık bir yas günü değil, bir direniş günüdür. Bir gün iki gün anmalarla yas tutmak değil, onları anmak, direnişlerinin çizdiği hatta yürüyerek, gerçek anlamda onları yaşatmakla mümkündür.” Dediler.

Açılış konuşması  “Hücreleri yıkmak için toplam 122 yoldaşımızı ölümsüzlüğe uğurladık. F tipi hücreler hala duruyor. Tecrit saldırısı hala sürüyor. Bu gerçeklikte, henüz, biz kazandık diyemeyiz. Ne var ki devrimci tutsaklar teslim olmadı, olmayacak da. Faşist katillerde kazanmadı, asla kazanamayacaklar da. Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!” diyerek bitirildi.

Açılış konuşmasından sonra ölüm orucu direnişçilerinin geçtiğimiz yıl katılarak sertifikalarını aldıkları bilgisayar kurslarında öğrendikleriyle hazırladıkları, 19 Aralık katliamının tarihsel arka planını da içeren sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim salondan büyük alkış aldı.

Ardından tamamı Ölüm Orucu Direnişçilerinden oluşan koro sahne aldı. Devrim şarkıları söyleyen Direniş Korosu’na salonda eşlik etti. Koro şarkılarını söylerken direnişte hayatını kaybedenlerin fotoğrafları da sahneye yerleştirildi. Ölüm orucu direnişçisi Hamit Vayiç, Nazim Hikmet'in Tanya şiirini okudu. Koronun yanısıra Ahmet Turan Atmaca da solo Kürtçe bir parça seslendirdi. Salondaki kitle tarafından ayakta alkışlanan Direniş Koro’sunun ardından  “Adalılar” müzik grubu sahne aldı.

Verilen aranın ardından Önder Babat Tiyatro Topluluğu "Duvar" oyununu sergiledi. Oyundan sonra internet üzerinden İsviçre’de yaşayan Hacer Arıkan’la online bağlantı kuruldu. “Herşeye rağmen umutluyum” diyen Hacer Arıkan’ın konuşması sonrası tekrar sahne alan Direniş Korosu işçi marşları söylemeye devam etti. Direniş korosunun daveti üzerine sahneye gelen Gülmez Ana direnişle ilgili bir konuşma yaptıktan sonra koroya eşlik etti.

Koro’nun ardından konuşma yapan ölüm orucu direnişçisi Muharrem Kurşun “Kobanê'de IŞİD çetelerine karşı, özgürlük için mücadele eden çok sayıda savaşçının yaşamını yitirdiğini” söyledi. 19 Aralık günü 28 devrimcinin katledildiğini hatırlatan Kurşun "19 Aralık'ta devrimcilerin katledilmesi acı verici ama önemli olan oradaki direniş. Bütün devrimci tutsaklar 20 zindanda muhteşem bir direniş sergiledi" dedi.

Gece de ayrıca Songül Bulur ve Ali Asker’de sahne aldılar. Ölüm orucu direnişçilerinin konuşmalarıyla anma gecesi bitirildi.

Bu geceye destek veren HDP, Özgür Radyo, Önder Babat Kültür Merkezi, Devrimci 78’liler Federasyonu ve Avukat Gülizar Tuncer’e katkılarından dolayı teşekkür ederiz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder