11 Aralık 2013 Çarşamba

8 ARALIK 2013 PAZAR ZÜRİH KAHVALTISI


8 Aralık 2013 Pazar günü İsviçre’nin Zürih kentinde Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla dayanışmak ve dostlarla bir araya gelmek amacıyla Mozaik Derneği’nde bir kahvaltı düzenlendi.
Almanya’dan gelen WEM-DA (Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Derneği – wkavrupa.org – wkavrupa.de) kurucusu arkadaşlarla İsviçre’de yaşayan eski mahpusları, insan hakları ve dayanışma faaliyeti yürütenleri bir araya getiren ve bir kısmı cezaevleri çıkışlı yaklaşık 35 kişilik mecliste kimi arkadaşlar uzun yılların hasretini giderdiği gibi kimileri de yeni dostluklar, tanışlıklar edindi.



Elbirliği ile hazırlanan kahvaltıya becerikli arkadaşların yaptığı börek ve poğaçalar ayrı bir lezzet kattı.
Ancak günün en verimli yanı kahvaltı sonrası yapılan canlı sohbetti. İki saati aşan sohbette Almanya ve İsviçre’deki dayanışma ve insan hakları çalışmaları anlatıldı, deneyimler paylaşıldı.
Sohbetin ana ekseni Almanya ve İsviçre’nin yanı sıra tüm Avrupa’da wernicke korsakofflular ve eski mahpuslar için dayanışma faaliyetinin nasıl yürütüleceği üzerineydi. İkisi İsviçre’li tüm katılımcılar bu dayanışma çalışmasının bir gereklilik olduğunu, bir araya gelinmenin, birlikte olunmanın bir ihtiyaç arzettiğini ifade ettiler ve bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda çeşitli fikirler ürettiler.
Toplantıda bürokratik olmayan, konum sahibi olmanın önemsenmediği, herkesin verebileceği kadar katılım gösterdiği, kendisini özgür ve demokratik bir şekilde ifade ettiği bir örgütlenme biçimin gerekli olduğu noktasında hemfikir olundu. Her ülkede ayrı örgütlenme ve ardından federatif bir yapıda bir araya gelme önerileri de destek buldu.
Katılımcılar hukuksal bir yapı içinde (dernek vs.) çalışmanın kolaylaştırıcı etkisi olacağını belirttiler. Almanya’lı arkadaşlar da dernekleşme sürecini tamamladıklarını, AB ve Schengen mevzuatı uyarınca Avrupa’da yaşayan herkesin bu derneğe üye olabileceğini belirttiler. (İsviçre’nin AB dışında olması nedeniyle kimi belirsizliklerin olabileceği de vurgulandı).
Sohbette Türkiye’li ve Kürdistan’lı eski mahpuslar ve wernicke korsakofflular dışındaki kesimler ve farklı uluslardan insanlarla dayanışma çalışmalarının önemli olduğu ancak dağınıklığa ve etkin sonuç almaktan uzaklaştıracak genişliğe yol açmamak için şimdilik belirlenen hedefe yoğunlaşmanın gerekli olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.
Ayrıca biri sonraki toplantıya kadar İsviçre’deki wernicke korsakofflular ve çeşitli engeli bulunan eski mahpusların listesinin yapılması da kararlaştırıldı.
Bern İnsan Hakları ve Dayanışma Ağı’ndan (BİHDA – Facebook: BİHDA) katılan arkadaşlar da kendilerinin dayanışma ve insan hakları çalışmasını bir arada yürütmek için örgütlenme içinde olduklarını, bu iki çalışma alanının birbirini destekleyeceğini ifade ettiler. Bu görüş de katılımcılar tarafından desteklendi.
Canlı, sıkmayan tartışmanın ardından BİHDA tarafından kurulan mail grubu ile iletişimin sağlanması, çalışmaların nasıl yürütüleceği konusunda fikir alış verişlerinin sürdürülmesi ve 19 Ocak 2014 tarihinde BİHDA tarafından Bern’de düzenlenecek, nasıl bir dayanışma, insan hakları ve örgütlenme çalışması yürütmeliyiz konulu foruma katılım gösterilmesi konularında ortak yaklaşım oluşturuldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder