2 Ocak 2014 Perşembe

19 ARALIK 2000'DEN GEZİYE, DİRENİŞ TÜRKÜMÜZ SÜRÜYOR


Diren Kadıköy Yoğurtçu Forumu ve Wernicke-Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişiminin birlikte düzenlediği "19 ARALIK 2000'DEN GEZİYE, DİRENİŞ TÜRKÜMÜZ SÜRÜYOR" etkinliği 18 Aralık 2013 Çarşamba akşamı Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezinde yapıldı.

Program 19-22 Aralık operasyon süreci ve Gezi Direnişinin çarpıcı anlarını aktaran kısa film ile başladı. Açılış konuşmalarında sunucular Barış ve Selin Baskının olduğu yerde direniş vardır”  diyerek her iki direnişteki devlet şiddetini ve buna karşı gelişen direnç, dayanışma ve mücadeleyi aktardılar.




Ölüm Orucu Direnişçilerinin konuşmaları ve sokak röportajlarının konu edildiği “UNUTMAK NEDİR” kısa filmi ise “Hayata Dönüş Operasyonu”nun sokakta hatırlanmadığını ortaya koydu. Bir yanda direniş geleneğini unutturmamaya çalışırken kendi hafızalarını yeniden kazanma uğraşı veren Wernicke Korsakofflu direnişçiler diğer yanda da toplumdaki hafızasızlık filmle çarpıcı bir şekilde yansıtıldı. Filmde Ömer'in hatırlayamayarak yarım bıraktığı Çaw Bella'nın tüm salonca birlikte söylenmesi ise dayanışmanın bir örneği oldu.







Ölüm orucu direnişçisi arkadaşlarımızın günlük yaşamlarından perdeye yansıyan kareler ise tüm güçlüklerine rağmen Ömrümüzü Hayat Yapabilmenin bir direniş olduğunu bizlere gösterdi.

Daha sonra söz alan Ölüm Orucu Direnişçileri Nihat Göktaş ve Esmahan Ekinci mektupların, dışarıyla kurulan iletişimin mahpuslar için ne kadar önemli olduğuna, direnişlerin sonraki kuşaklara aktarılmasına ve devamlılığına vurgu yaptılar.



Yine 19 Aralık Operasyonu ve Gezi Direnişinden fotoğraf karelerinin yer aldığı kısa film gösterisinin ardından Gezi Direnişçilerinden Tamer Doğan ve Tutsak yakını Haydar Tunç yaptıkları konuşmalarda devralınan direnişin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade ederek tutsaklarla dayanışmanın önemini belirttiler.



Uzun yıllarını mahpus olarak yaşamış Muzaffer Öztürk’ün türkü dinletisinin ardından, “Derin Bir Nefes Al Bizim Yüzyılımız Başlıyor” sloganıyla etkinlik sona erdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder