2 Nisan 2016 Cumartesi

'Wernicke-Korsakoff hastaları yalnız bırakılmamalı'



F Tipi cezaevlerine karşı aylarca süren açlık grevi nedeniyle hafıza kaybı olarak bilinen Wernicke-Korsakoff'a yakalanan eski tutsaklar için Adana'da kurulan Wernicke-Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi, Wernicke-Korsakofflu ve hasta tutsakların yalnızlığa itilmemesini ve bu tutsaklara sahip çıkılmasını istedi. 

2000'li yıllarda Türkiye'de açılan ve "Ölüm çukurları" olarak tabir edilen F Tipi cezaevlerine karşı süresiz açlık grevi başlatan yüzlerce tutsak, aylarca eylemlerini sürdürdü. Bu eylemlere katılan tutsaklardan çoğu hayatının geri kalanını ciddi bir şekilde etkileyecek olan hafıza kaybı olarak bilinen Wernicke-Korsakoff hastalığına yakalandı. İlk olarak 2004 yılında İstanbul'da bu hastalığa yakalanan tutsaklar bir araya gelerek Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi'ni kurup hasta tutsaklara ulaşmaya çalışırken, Adana'da ise bu girişim 2011 yılında bir kaç Wernicke-Korsakoff hasta tutsağın bir araya gelmesiyle oluştu. Türkiye genelindeki 350 Wernicke-Korsakoffludan 80'inin Çukurova'da bulunduğunu belirten Adana Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi Sözcüsü Bekir Sıtkı Keçeci, şu ana kadar yaklaşık 40 kişiye ulaştıklarını belirterek, bütün Wernicke Korsakoff hastalarının kendilerine ulaşması için çağrı yaptı. 

'Hedefimiz arşiv oluşturmak' 

2000 yılında F Tipi cezaevlerine karşı başlatılan ölüm oruçları eylemlerinde 273 gün kaldığını söyleyen Keçeci, 21 yıl cezaevinde kaldığını ve açlık grevleri ve ölüm oruçları eylemleri nedeniyle Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandığını belirtti. Keçeci, girişimin her yıl düzenli olarak yaz kampları gerçekleştirdiğini ve bu kamplarda Wernicke Korsakofflu tutsaklarla bir araya geldiklerini aktardı. Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi'nin İstanbul, Çukurova ve Avrupa olmak üzere üç kol üzerinden çalışma yaptığını söyleyen Keçeci, hedeflerinin bir arşiv oluşturup, tutsaklar için bir sağlık birimi oluşturmak olduğunu belirtti. Girişimin ölüm orucu direnişçisi ve eski mahpuslarla kırda yaşam alanlarının oluşturulması için çiftlik kurulmasını sağlamak istediklerini dile getiren Keçeci, tutsakların hastaneye gidişlerini kolaylaştırmak amacıyla bir araç almayı düşündüklerini ancak maddi sorunlardan ötürü alamadıklarını ifade etti. 

'Ancak yarısına ulaşabildik' 

Türkiye genelinde 350 Wernicke Korsakoffludan 80'inin Çukurova'da olduğunu belirten Keçeci, bu sayının ancak yarısına ulaşabildiklerini söyledi. Keçeci, "Bir kısmı tamamen kayıp, adreslerini, yerlerini bulamıyoruz. Bir kısmı ise aileleriyle kalıyor. Bazıları hatırlayamadığı için, bazıları ise kendini ifade edemeyecek durumda oldukları için onlarla iletişime geçemiyoruz" dedi. Keçeci, Wernicke Korsakofflularla daha rahat iletişime geçmek için bir temsilcilik açmaya çalıştıklarını belirterek, bu hastalığa kapılan bütün eski tutsaklara dayanışma çağrısında bulundu. Wernicke Korsakofflu ve hasta tutsakların yalnızlığa itilmemesini ve her kesimin bu tutsaklara sahip çıkması gerektiğini belirten Keçeci, "Onlar kendi bedenlerini bu topraklarda zulüm, baskı olmasın, eşitlik, özgürlük ve barış olsun diye ölüme yatırdı" dedi. 

'Arkadaşlarımız yalnızlıktan kurtuldu' 

Adana Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi içerisinde 4 yıldır çalışma yürüttüğünü kaydeden girişim üyesi Mustafa Çamlı, açlık grevleri ve ölüm oruçları eylemlerinde yer aldığını ve Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandığını belirtti. Çamlı, açlık grevleri ve ölüm oruçları eylemlerine katılanların sonradan yalnızlaştırıldıklarını, aileleriyle baş başa bırakıldığını ve onlar için yeni bir tecrit durumu oluşturulduğunu vurguladı. Çamlı, "Çalışmalara katılan arkadaşlardan hiç yürüyemeyenlerin, minik adımlarla da olsa yürümeye başlaması, bastonla yürüyenlerin ise kendi başlarına yürümeye başlaması umut verici. Arkadaşlarımız hareketsizlikten, itilmişlikten ve yalnızlıktan kurtuldu" diye konuştu. 

Bu röportaj Mersin - Diha -(gc/st/rp) sitesinde çıkmış olup, bloğa eklenirken redakte edilmiştir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder