1 Nisan 2011 Cuma

Korsakoff Hastaları için İzmir'de Dayanışma Konseri

Korsakoff Hastaları için İzmir'de Dayanışma Konseri

Ölüm orucu ve açlık grevlerinde yüzlerce gün sadece şekerli su içilmesi sonucu B vitamini eksikliği nedeniyle oluşan Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanan 600 civarı kişi ile dayanışma amacıyla İzmir'de bir dizi etkinlik düzenlenecek.
İzmir - BİA Haber Merkezi
01 Nisan 2011, Cuma

"İzmir Wernicke Korsakoff'lularla Dayanışma Kolektifi", Wernicke Korsakoff (WK) hastalarıyla dayanışma sağlayabilmek amacıyla 3 Nisan akşamı saat 19.30'da Bayraklı ilçesi TMMOB Tepekule Kongre Merkezi Anadolu Salonu'nda bir dizi konser ve film gösterisi gerçekleştirecek.

"WK bir sakatlık hali değil"

"İzmir Wernicke Korsakoff'lularla Dayanışma Kolektifi" sözcülerinden Hakan Çalışkan, bianet'e yaptığı açıklamada WK hastalarının beyincik küçülmesinden kaynaklı olarak her ne kadar yürümelerinde, konuşmalarında bazı sorunlar olsa da, WK'un bir sakatlılık hali olmadığı görüşünde.
WK hastalarının beyinlerinde atıl durumda olan bazı hücrelerin yüzde yüz olmasa bile belli fonksiyonları geri kazanabileceğini öğrendiklerini söyleyen Çalışkan, bu insanların soyutlanması değil, tam tersine iyileşebilmeleri için sosyal bağlar kurmaları, insan ilişkileri içinde bulunmaları, entelektüel faaliyetler içinde olmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Esas amaç WK hastalarını bir araya getirerek sosyalleşmelerini sağlamak

WK hastalarının birbirleriyle ve toplumla yeniden ilişki kurmaya başlamalarıyla yavaş yavaş düzelmeler gösterdiğini söyleyen Çalışkan, konseri düzenlemelerindeki esas amacın da farklı yerlere dağılmış olan WK hastalarının bir araya gelmelerini sağlamak ve onurlu şekilde, üreterek yaşamalarını sağlayacak zemin oluşturmak olduğunu söylüyor.
* 600 insan WK hastası. Bu insanlar arasında iletişim kopukluğu var. Biz bu insanları bir araya getirmek istiyoruz. Konser bunun için bir araç.
* Bu insanların tamamen yatalak hale getirilmesindense, sosyal ve kültürel faaliyetlerin içinde daha fazla olması tedavinin bir parçası olacaktır.
* İstanbul'da Çeliğe Su Verenlerle El Ele Kampanyası ile başlayan faaliyet sadece bir yaşam merkezine maddi katkı sağlamasının ötesinde, WK hastalarının sosyal bağlarını güçlendirecek, sosyal iletişimlerini arttıracak bir etkinlikler dizisini programlayabilmek amacında.
* Herkesin ekonomik zorluklar içinde yaşadığı bir ülkede WK hastalarının bu sorunu çok daha ciddi boyutta. Çünkü çalışma şansları da hiç yok.
* WK hastaları, sadaka kültürüne bağlı yaşamaktansa, üreterek, onurlu şekilde yaşamaya devam etmek istedikleri için bu gerekli ortamların sağlanması kolektifimizin hedefleri arasında oldu.

Yarayıcı sahnede, Kurtiz sinevizyonda

Grup Yorum'un solistlerinden Hilmi Yarayıcı'nın kendi orkestrasıyla vereceği konserin ardından rahatsızlığı nedeniyle etkinliğe katılamayacak olan Tuncel Kurtiz salona hitaben sinevizyondan bir konuşma yapacak.
Yapı sektöründe çalışan ve çok dilli türküler seslendiren Yapıcıların Türküsü adlı yerel grubun ardından Sokak Sanatçıları Derneği'nde örgütlenmiş olan sokak orkestrası sahne alacak. Ayrıca WK hastalarını anlatan bir belgesel gösterimi de yapılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder