1 Nisan 2011 Cuma

Dayanışma geleneğimize bir tuğla daha koyalım

Wernicke Korsakofflularla Dayanışma Kolektifi İzmir’in düzenlediği dayanışma konseri 3 Nisan Pazar günü saat 19:30’da İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşecek. Konsere Hilmi Yarayıcı, Yapıcıların Türküsü, Sokak Orkestrası ve video konuşmasıyla Tuncel Kurtiz de destek veriyor.
Emek, barış ve özgürlük mücadelesine türküleri ve konuşmalarıyla katılacak isimler Wernicke Korsakoff’lular ve siyasi tutsaklar için söyleyecek. Konserin amacı, açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonucunda ortaya çıkan özgün bir sendrom olan Wernicke-Korsakoff hastalığı nedeniyle sağlıklarını yitirmiş olan insanlarla dayanışmak, onların sosyal yaşamla bağlarını güçlendirmek, toplumsal üretimdeki rollerine artırmak, bu bağlamda WK hastaları için ortak yaşam ve üretim alanları oluşturmak üzere gerekli olan duyarlılığı ve ekonomik olgunluğu oluşturmak. Wernicke Korsakoff’lular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi tarafından düzenlenen etkinlik dayanışma geleneğine bir tuğla daha koymak için herkese açık.  
İletişim:  0532 621 46 91
Email: w.korsakofflular.izmir@gmail.com

Wernicke Korsakoff hastalığı nedir?

AçlIk grevine giden mahkûmlarda görülmesiyle Türkiye gündemine gelen Wernicke Korsakoff hastalığının temeli 1881 yılına dayanıyor. Carl Wernicke tarafından, üç hasta üzerindeki klinik-patolojik gözlemlere dayanılarak ilk defa tanımlanan bu hastalık denge bozukluğu, yürüme ve hatta ayakta durmaya engel olacak düzeyde olabiliyor.
 Ayrıca göz bozuklukları, kaslarda istemsiz kasılmalar, hafıza kaybı, öğrenme, el ve ayaklarda uyuşma ve yanmalar, yanan ayak sendromu gibi yakınmalar ortaya çıkıyor. İleri derecelerde beyinde hücre ölümüne bağlı olarak kalıcı hafıza kaybı ve kayıt bozukluğuna yol açıyor. Unutkanlık, yürüme bozukluğu, kendi başına hareket edememe ve hatırlayamama en büyük göstergeleri. Hastalığın şu an için bir tedavisi bulunmamakta.
Aşırı kilo kaybının yol açtığı sinirsel ve psikolojik arazlara dayanan, bu yüzden gelişen bir akıl hastalığı olarak kabul edilen söz konusu hastalığın en belirgin özelliği şöyle: Göz bebeklerinde titreme ve reflekslerin artması, yürümede denge problemi ve hedefe varmada güçlükler. Bu sendroma yakalananlar çocuksulaşıyor ve dikkat yoğunlaşması kaybı gözleniyor

http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1301664158&year=2011&month=04&day=01

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder