7 Ekim 2010 Perşembe

ÖREN'DE DOSTLARLA NEŞELİ BİR KAMP


1-6 Eylül 2010 tarihinde başta İstanbul, Ankara ve İzmir’den WK ve eski mahpus 21 arkadaşın katılımı ile Disk Genel İş sendikasının Ören tesislerinde güzel bir kamp yapıldı. Bu kamp hafta sonu ve ziyaretçilerin katılımı ile 30 kişiyi geçti. Çeliğe Su Verenlerle Elele adı altında yürüttüğümüz; WK ve eski mahpuslarla dayanışma kampanyası dahilinde böyle bir kamp ilk kez gerçekleştirildi. 3 ilden 21 arkadaşın 6 gün boyunca bir arada oluşu, hem kampanyanın daha üst boyuta taşınması açısından kampanyayı yürüten arkadaşlar için ve hem de uzun yıllar bir araya gelememiş adeta bulundukları evden ya da şehirden dışarı çıkamayan arkadaşlarımız için moral oldu.

İşçi sınıfının ender tatil kamplarından olan Ören tesisleri, 12 Eylül Askeri darbesiyle kapatılmış ve uzun bir dönem el konulmuştu. Bu tesisler yıllar sonra buruk ama anlamlı bir karşılamaya sahne oldu. Bu ülkenin dağlarında, köylerinde, şehirlerinde, fabrikalarında, okullarında, mahpushanelerinde ve işkencehanelerinde her türlü zulme ve işkenceye direnen, kurşunlanan, zindanlarda Açlık Grevleri ve Ölüm Oruçları ile direnip ölüme yatan, sakat kalmayı göze alan, gerektiğinde gülümseyerek, gözünü kırpmadan idam sehpalarına çıkan, değerler yaratan, bu ülkenin yiğit evlatları- devrimcileri bu işçi tesislerinde bir arada oluyor-eğleniyordu. Buruk ama anlamlı…

İlk gün hava kapalı ve yağışlı da olsa; yol yorgunluğundan dolayı i istirahat edilmiş oldu. Yemek yenip çaylar içildi. Tesis gezildi. WK ve eski mahpuslar için hazırlanmış uzun masalarda kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri hep birlikte yenip, uzun süren masa başı sohbetleri yapıldı. Lobide yine WK ve eski mahpuslar için bir araya getirilen masalar da uzun süren molalarla çay kahve içilip “nerde kalmıştık” diye başlayan esprilerle, kahkahalarla hoş sohbetler yapıldı.

Bir akşam film izleyerek, bir akşam da; kadehlerle bir arada olmanın keyfine; ulaşılamayan, ya da aramıza faklı nedenlerden dolayı katılamayan arkadaşlar ve emeği geçen herkes için kaldırıldı.

Kimi zaman sazlı-sözlü, kimi zaman da hep bir ağızdan şarkı, türkü ve şiirler söylenip eğlenildi.

WK ve eski mahpuslar kendi yaşamları ile ilgili, kampanyadan beklentileri ve neler yapılabilir üzerine görüşlerini belirttikleri sohbetler yapıldı. Belediyenin temin ettiği otobüsle 3-4 saatlik zaman diliminde çevre köyler dolaşıldı. Bu gezi de kampa ayrı bir renk kattı.

Gündüzleri deniz keyfine diyecek yoktu. WK ve eski mahpusların aynı anda ve rahat denize girebilmesi için 6-7 adet şambreller ve deniz gözlüğü alındı. Aynı anda denize girip yüzen WK ve eski mahpusların keyif aldığı ortam da görülmeye değerdi. Keyifle denize girip çıktılar. Burada da “denizkızı, denizanası” vb şakalarla gülünüp eğlenildi. Koltuk değneklerini atıp, çıplak ayaklarla “ondan” kaçarcasına kahkahalarla çimler üzerinde koşarak yarış yapılması, seyrine doyulmayacak bir tablo oluşturdu. Sahil yürüyüşü, kamp içi yürüyüşler ile birlikte bol bol fotoğraf ve video çekimleri, bu güzel anları ölümsüzleştirdi. Bir arada olmanın mutluluğu ve keyfine diyecek yoktu.

Ören kampında 3 büyük şehirden gelen WK ve eski mahpusların tanışması, kaynaşması ve önceden tanışanların yıllar sonra böyle bir yerde tekrar bir araya gelmesi sağlanmış oldu. Sıkı sıkıya sarılmalar, ağızdan çıkan güzel sözler, espriler… Yüzlerde gülücükler, gözlerde parıltı… “Varım, ayaktayım, sen de ayağa kalk” diyordu... Hasret giderilmesi, eskinin yad edilmesi çok güzeldi. Çok güzel bir atmosfer oluştu, geçen 6 gün boyunca.

Kamp boyunca tam bir dayanışma örneği sergilendi. Dostlarımızın odalarına, yemekhaneye alınmasında, kumsala gidilmesinde ve denize girip, yüzüp çıkarılmasında herkes üzerine düşen görevi dayanışma bilinciyle yerine getirdi.

6 gün boyunca bir arada olmak, hasret gidermek yetmemişti; ayrılırken sıkı sıkı ve tekrar tekrar sarılmalar bunu gösteriyordu. Bu kısa ama anlamlı buluşmanın bitmesi istenmiyordu sanki..! Ayrılmak-vedalaşmak bunun için biraz zor biraz buruk oldu. Yapılan ikili ve grup sohbetlerinde de, “bitmesin, daha uzun olsun, tekrarı olsun” gibi istekler gözden kaçmıyordu.

Bu kampın örgütlenmesinde emeği geçen başta dostlarımızı kampa uğurlayan arkadaşlarımıza,Ören tesislerine gidiş-geliş için araç temin eden belediye’ye, kampta yardımlarını esirgemeyen tesis çalışanlarına, köyleri gezmemiz için otobüs temin eden yerel belediyeye , rehberimize, tesiste sazı ve sözü ile destek veren genç arkadaşımıza, kampta bizleri yalnız bırakmayan ziyaretçilerimize; WK ve Çeliğe Su Verenlerle Elele kampanyası adına teşekkür ederiz.

WERNİCKE-KORSAKOFF’LULAR VE ESKİ MAHPUSLARLA DAYANIŞMA GİRİŞİMİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder