19 Ekim 2010 Salı

Çelik böyle sertleşiyor dünya böyle büyüyor

 
Barış Yıldırım
http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=76928


Wernicke Korsakoflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi’nin Çeliğe Su Verenlerle Elele konserler dizisi Ankara’da devam ediyor.
Ostrovski’ye, Bolşevik devrimine ve elbette devrimin tutsaklarına bir armağan fırsatı.
Nikolay Ostrovski, 32 yıllık kısacık yaşamına dünya devrimci geleneklerinin başucu kitaplarından ve sosyalist gerçekçiliği başyapıtlarından birini, Ve Çeliğe Su Verildi’yi sığdırmayı başardı. Belki de yaşamını bu kitaba sığdırdı, demek daha doğru olur.
Çünkü kitabın Başkahramanı Pavel Korçagin, 7 Kasım’da 93. Yıldönümünü kutlayacağımız Ekim Devrimi’ni ören, devrimi korumak için iç savaş yıllarında savaşan ve devrim sonrasında zorlu koşullarda sosyalizmi inşa eden, hayatının son yıllarını ağır bir hastalıkla ama -bu kez kalemiyle ve sözleriyle- devrimi inşa görevini bir an bile bırakmadan geçiren Bolşevik kadrolardan biridir. Ostrovski de öyle.
‘Çelik Böyle Sertleşti’ adıyla da çevrilen roman (Orijinaline çok daha yakın ama çok daha az şiirsel bir başlık, bu yüzden de pek rağbet görmedi) Türkiye devrimci kadrolarının ve hayat ırmağını devrime doğru çeviren hemen herkesin kitaplığında bir zaman bulunmuş olmalı. ‘Kitaplık,’ derken lafın gelişi. Bazen gerçekten de bir derneğin yahut bir öğrenci evinin gerçek kitaplığı olabilir burası, ama çoğu zaman bir paltonun cebi, bir sırt çantası, bir kantin masası yahut bir hapishane zulası olabilir.

ESKİ MAHPUSLARA YAŞAM ALANI

“Eşitlik-Özgürlük mücadelemizin ve umutlarımızın gerçekleşmesi mücadelesinde payına mahpusluk düşmüş, açlık grevleri-ölüm oruçları nedeniyle hastalanmış kardeşlerimiz”le dayanışmak için bir araya gelen inisiyatif, Wernicke Korsakoflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi, çok yerinde bir biçimde, adını işte onların bu başucu kitabından alıyor: Çeliğe Su Verenlerle Elele.
Girişim, eski mahpuslara bir yaşam alanı yaratmak için aynı adla konserler düzenliyor. Bunlardan biri de 24 Ekimde Saat 15.00’de, Ankara’da, Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. Konserde dayanışmaya şiir, şarkı ve türküleriyle katılacaklar arasında Ahmet Telli, Tolga Sağ, Koma Azad, Agirê Jiyan, Grup Helesa ve Bandista var.
Ostrovski’nin daha az bilinen, ama başyapıtı kadar önemli bir başka kitabı daha var: Selam Yaşam Ateşi. Burada yazarın çeşitli mektupları aracılığıyla, hayatının, bedeninin azıcık bir kısmını hareket ettirdiğinde bile müthiş acılara gark olduğu son günlerinde devrim için üretmek azminden nasıl vazgeçmediğini görürüz. Bir anlamda Çeliğe Su Verildi’nin devamıdır bu kitap. Oradan bir cümle kalmış aklımda, aklımda kaldığınca aktarıyorum: “İnsanın dünyası küçüldüğü zaman en küçük aksilikler bile büyük felaketler gibi görünür. İnsanın dünyası büyüdüğü zaman büyük zorluklar bile küçücük engellere dönüşür.”
Koca dünyanın koca koca dertleriyle hemhal olup kendi dünyalarını büyütenler, dünyayı daha dertsiz bir yer haline getirmek çeliği sertleştirenler, bu iş için terlerini ve kanlarını kullandı. “Biz olmasak güzel değildir dünya,” der ya Enver Gökçe. Türküleri daha güzel yapan şey, onların güzellikleri için, onları söyleyenlerin güzellikleri için çıkarsız kendini sunanların bulunması değil mi? Şimdi türküler onlar için. Hem Ostrovski’nin geçmiş (26 Eylül) 106. doğum gününe, hem devrimin yaklaşan 93. doğum gününe bir armağan olur. (Ankara/EVRENSEL)

yildirimb@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder