19 Nisan 2015 Pazar

10 Yıllık Deneyimden Sonra Ne Yapmalı Çalıştayı

Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi, 10 yıllık deneyimden sonra Ne Yapmalı çalıştayını 12 Nisan 2015 tarihinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde gerçekleştirdi.


Saat 10.00’da 19 Aralık 2000 direnişinde bulunan ve bu çalışma sürecine destek verirken aramızdan ayrılan Zafer Kaya, Mehmet İsot ve Hülya Şimsek anısına saygı duruşu ile başlayan çalıştayda Özlem Yıldırım çalışmanın ortaya çıkışı ile ilgili kısa bilgilendirme yaptı. Yıldırım ayrıca bugüne kadar yapılan faaliyetlerin kısa bir dökümünü yaparak bizi bu çalıştaya getiren nedenlerin altını çizdi.

Çalıştayda yapılan sunumları bu alanda çalışmış gönüllüler, bu alanda çalışmış TİHV, TOHAV ve Gaziosmanpaşa Fizyoterapi Merkezi doktorları ve sağlık çalışanları hazırladı, sundu.

Çalıştayda sırasıyla aşağıdaki konular üzerinden sunum ve her sunum sonrası soru-cevap bölümü  gerçekleştirildi.

* Açılış konuşması-çalışmanın tarihçesi,

* Yaşam ve dayanışma alanı deneyimi,


Bu sunum sonrası; “Yaşam ve Dayanışma Alanı bir Rehabilitasyon Merkezi gibi çalışabilir. Yaşam ve Dayanışma Alanı’na akıllı bina uygulaması yapılabilir. Uzman görüşü alınarak, Yaşam ve Dayanışma Alanı engelli dostu bir merkez haline getirilebilir.” Somut önerileri geldi.

* Temel bilgisayar ve EKPSS kursları,

Bu sunum sonrası; “İstanbul içindeki ve diğer illerdeki arkadaşları da bu çalışmaya katabilmenin yollarını aramalıyız. İçine kapanan direnişçi arkadaşları yaşama katacak dayanışma ağını örebilmeliyiz. Dayanışmanın web sitesini kurs alan arkadaşlar düzenlemeli.”  Somut önerileri geldi.

* Gönüllü deneyimi ve gönüllülere destek ve eğitim,

Bu sunum sonrası; “Gönüllü bırakıp gidebilen olarak algılanıyor, başka bir terim bulalım. Gönüllülerde travma yaşayabiliyor, onlara da destek olunmalı. Uzaklaşan arkadaşlarla yeniden temas kurulmalı. Fikir birliğine varılamayan konular ortada kalıyor, bunu nasıl çözeceğimizi düşünmeliyiz. Gönüllü arkadaşları da birkaç gruba ayırabiliriz. WK’lı arkadaşlarla ilgilenenler, diğer işleri yapanlar gibi.” Somut önerileri geldi.


* Tıbbi destek deneyimleri, psikolojik ve fiziksel, ilk tahliye ile bugün arasındaki değişimleri görmek için pilot kontrol çalışması,

Bu sunum sonrası; “Bu pilot çalışmayı diğer illerde de yapabiliriz. Fizyoterapi, psikoterapi, farkındalık terapisi gibi tüm terapilerin bir arada verildiği rehabilitasyon merkezi ve ya sağlık kompleksi yapılabilir.” Somut önerileri geldi.

* Kırda çiftçilik ve//veya engelli merkezi,

Bu sunum sonrası; “Önceliğimiz sağlık sorunlarımızı çözecek bir proje olmalı. Kırda çiftlik ile rehabilitasyon merkezi projelerini bir arada düşünebiliriz. Kırda çiftlik değil de bir komün köyü gibi düşünelim. Önce bir arsa alıp sonra zamanla diğer bölümleri tasarlayabiliriz. Tüm çalışmaları aynı alana sıkıştırmak doğru olmaz, kentte bir sağlık merkezi, kırda bir çiftlik evi yapılabilir. Eski politik tutsaklar olarak dağıtım ağında yer alabiliriz.” Somut önerileri geldi.

* Sosyal bir faaliyet ve örgütlenme alanı olarak yaz kampları,

Bu sunum sonrası; “Turizm beldesi gibi bir yer kiralanarak, hem işletilir hem kamp yapılabilir.” Somut önerisi geldi.


* Direnişçilerin hayatlarının sistematik takibi, kişisel dosyalama ve arşivleme,

Bu sunum sonrası; “Direnişçi arkadaşların hayatlarını web yazılımı üzerinden takip edebiliriz. Görüşmelerimiz sonrası kısa bilgilerimizi girip, gerektiğinde konu özelinde filtreleyebileceğimiz bir program kullanmak arşiv oluşturmayı ve üzerinden çalışmayı kolaylaştırabilir.” Somut önerisi geldi.

* Direnişçilerin üretimlerinin yayınlanması, düzenli bir yayın çıkarılması,

Bu sunum sonrası; “Yayın evi kurmak en son fikrimiz olsun. Önceliğimiz bizim yayınlarmızı basabilecek yayınevleri ile anlaşmak olabilir. Sosyal medya önemli, sosyal medya hesapları açılabilir ve daha aktif kullanılabilir. Süresi esnek yayınlar yapılabilir. Ruhi Karadağ, Metin Yeğin gibi ellerinde video çekimi olan arkadaşların görüntüleri alınarak bir film çalışması yapılabilir. Blog web sitesine çevrilebilirse güzel olur.” Somut önerileri geldi.

* Avrupa Dayanışması çalışmaları

Bu sunum sonrası; “Avrupa çalışmasını yeniden aktif hale getirmeliyiz.”  Somut önerisi geldi.

* Çalışmanın kayıt altına alınması ve belgelenmesi
Bu sunum sonrası; “Çalışmanın kayıt altına alınması devam ederken sözlü tarih çalışmaları da yapılmalı.” Somut önerisi geldi.


Her başlık altında ortaya çıkan öneriler bir araya getirildi ve saat 17.00’de yapılan genel forumun girişinde sunuldu. Genel forumda ise tüm sunumlarla ilgili yeniden bir değerlendirme yapıldı. Her başlık üzerinden yapılan öneriler ve tartışmalardan sonra Çalıştay Sonuç Bildirgesi yayınlandı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder