26 Eylül 2010 Pazar

4-13 Eylül 2010 Avrupa Toplantıları


4-13 Eylül 2010 tarihleri arasında Wernicke Korsakoff’lular için planladığımız yaşam alanı projesini tanıtmak için İsviçre, Almanya ve Hollanda’da toplantılar gerçekleştirildi.

Özetle bu toplantılara değinecek olursak:

İSVİÇRE

İsviçre’nin değişik şehirlerinde yapılan ön toplantıların ardından 12 Eylül Pazar günü Aarau kantonunda tutulan bir dağ evi ve bahçesindeki pikniğe 35 yetişkin ve 15 çocuk katıldı.

Çocukların koşturmacalarından, oyunlarından, yüksek sesle bağırma ve gülmelerinden etkinlikten çok hoşnut oldukları görüldü. Çocukların gürültüsü zaman zaman büyüklerin proje hakkında yaptığı toplantının devamını güçleştirse de canlı tartışmaların yer aldığı toplantı alınan kararlarla birlikte büyükleri de memnun etti. Hemen her katılımcı söz alarak görüş ve önerilerini sundu. Toplantıyı ustalıkla yöneten İsviçre’deki arkadaşımız tartışmanın dağılmasını önlerken, somut kararlar alınmasında önemli pay sahibi oldu.

Ortak görüşme sonucunda katılımcıların geldikleri kanton ve şehirleri temsilen sorumlular seçildi. Somut olarak Wernicke Korsakoff’lar projesi yararına herkesin olanakları ölçüsünde katkı sunulması yönünde karar alındı. Bölge sorumluları üç aylık periyotlar halinde bu katkıları tespit edip toplayacaklar. Temsilciler aynı zamanda İsviçre için oluşturulan komitenin üyesi de oldular. Ancak komitenin katkı sunmak isteyen herkese açık olması, bunun daha tercih edilen bir yapılanma modeli olacağı yönünde görüş birliği oluştu.

Toplantıya 35 kişi katılmasına rağmen gelemeyenler ve bağlantılı olunan kişi ve gruplar düşünüldüğünde İsviçre’deki mevcut ve potansiyel ilişki ağının çok daha büyük olduğu görüldü.

Toplantıda aynı zamanda İsviçre’de tek kişilik etkinliklerin (tiyatro, konser vb.) gerçekleştirilebileceği de belirtildi. Türkiye’deki arkadaşların bu konuda yapacağı girişimler İsviçre ile ortak değerlendirilerek bir sonuca ulaştırılacak.

İsviçre’deki çalışmaların organize edilmesi ve iletişimin sağlanması için bir site kurulması kararlaştırıldı. Karar üzerine bir gün sonra www.dayanismaagi.ch ismiyle bir site kuruldu.

Küçük toplantıların ve 12 Eylül’deki büyük pikniğin yanı sıra Türkçe dahil 7 dilde yayında bulunan bir radyoda proje ile ilgili röportaj gerçekleştirildi.

ALMANYA

Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirilen toplantıya 7 kişi katıldı.

Toplantıya katılanlar 40-50 civarında bir destekçi kitlesine kısa sürede ulaşabileceklerini ve bu kişilerden destek alabileceklerini belirttiler. Toplantıda şeffaflık ve denetime vurgu yapan Almanya’daki arkadaşlar bu yönde bir işleyişin oturtulmasıyla birlikte çalışmalarının ivmesini kısa sürede artıracaklarını ve somut katkılar sunacaklarını ifade ettiler.

Toplantıda çıkan sonuca göre yakın vadede Almanya’da bir etkinlik düzenlenmesi mümkün görülmüyor.

HOLLANDA

Hollanda’nın Rotterdam kentindeki toplantıya 8 kişi katıldı.

Toplantıya katılanlar öncelikle çalışmanın içeriği ve gelinen aşama ile ilgili bilgi sahibi olmak istediler.

Bilgilerin aktarılması, çalışmanın niteliği ve işleyiş biçiminin ortaya konulması ile birlikte Hollanda’da neler yapılabileceği yönünde somut fikirler oluştu.

Maddi destek ve proje yararına etkinliklere ilk başta kuşku ile yaklaşan arkadaşlar daha sonra her ikisinin de Hollanda’da mümkün olduğunu ifade ettiler.

Maddi katkının toplanabilmesi yönünde yeterli bir zemin Hollanda’da oluşturuldu denilebilir. Bunun somut verilerini kısa sürede görebileceğimizi düşünüyoruz.

Konser, tiyatro benzeri etkinliklerin gerçekleştirilmesi için İsviçre’deki kadar uygun koşullar bulunmasa da, burada da bunların yaşama geçirilebileceğini söylemek abartı olmayacaktır.

Sonuç olarak;

Avrupa’nın her üç ülkesinde yapılan toplantılar bu alanlarda da çalışmamıza somut destek bulabileceğimizi, bulduğumuzu göstermektedir.

Çok zengin siyasi ve örgütsel deneyime sahip arkadaşlar uygun bir proje, şeffaf ve ihtiyacı karşılayan bir çalışma ile karşılaşınca bu birikimlerini sunabileceklerini açıkça gösterdiler.

Toplantılarda belirttiğimiz gibi her türlü destek bizce anlamlı olmakla birlikte, katılanların sadece destekçi değil çalışmalara yön veren, eleştiren özne olmaları çok daha önemli ve güç vericidir.

Yapılan toplantılar Avrupa’daki destekçi ve öznelerin hatırı sayılır ölçüde artmasının mümkün olduğunu ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder