22 Aralık 2016 Perşembe

Basın Açıklaması: 19 Aralık'ı Unutmadık, Unutturmayacağız!


Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Birleşik Haziran Hareketi Hapishane Komisyonu, Dayanışma Ağı Derneği, 19 Aralık katliamının yıl dönümünde Kadıköy Zeki Göker Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.


Süreyya Operası'nın önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları ve tutsak yakınlarının basın açıklaması yapması, OHAL ve Fenerbahçe maçı gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi. Zeki Göker Kültür Merkezi'nde bir araya gelen katılımcılar; 19 Aralık'ta katledilen devrimciler için saygı duruşunda bulundu.

Kurumlar adına açıklamayı Zarife Çamalan okudu. 19 Aralık 2000 yılında devletin on binlerce askeriyle 20 hapishanede aynı anda katliam yaptığını hatırlattı ve 28 tutsağın katledildiğini belirtti. Katliamın sorumluları hakkında göstermelik davalar açıldığını söyleyen Çamalan, davaların çoğunun da zaman aşımı nedeniyle düştüğünü dile getirdi. Maraş katliamını da anımsatan Çamalan, "Tarihi katliamlarla dolu olan TC devleti, bugün de sokağa çıkma yasaklarıyla, OHAL'lerle, KHK'lerle katliamlarını sürdürürken; devrimciler içeride ve dışarıda mücadele etmeyi yıllardır sürdürüyor" dedi.

Daha sonra, 5 Temmuz cezaevi operasyonu sırasında Burdur Hapishanesi'nde tutsak bulunan ve kolunu kaybeden Veli Saçılık söz aldı. Saçılık, "Burada konuşuyor olmak zor, ölüm orucunda olanlar buradayken ama bu zulmü yaşadık. Katliam öncesinde MGK ve Hikmet Sami Türk ortak bir yalana başlamıştı. İçeridekiler örgüt baskısıyla hareket ediyorlar, 8 yıldır hapishanelerde arama yapılamıyor diyorlardı. Bunları söylerken bizim koğuşlarımızda arama yapılıyordu" dedi. Devletin, "Biz içeri gireriz, onları ezeriz, iradelerini teslim alırız" diye düşündüğünü dile getiren Saçılık, o dönem devletin başardığı tek şeyin katliam olduğunu söyledi.

Ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise "Savunduğumuz tüm değerleri yok etmeye hazırlanmış bir devlet aygıtıyla karşı karşıyayız. Hayata dönüş dedikleri katliam operasyonuna utanmadan imza attılar. Bedenlerinden başla bir şeyi olmayan insanların üzerine zehirli gazlarla, silahlarla gittiler. Bu zulüm hala devam ediyor. Vekillerimiz, yoldaşlarımız tek kişilik hücrelerde tutuluyor, tecrit altındalar" dedi.Ülkenin her tarafında devrimci iradeyi teslim alma operasyonları sürdürüldüğünü ifade eti.


19 Aralık direnişçisi Nihat Göktaş, hapishane katliamı sırasında savaşlarda bile kullanılması yasaklanan gazlar kullanıldığını söyledi. O savaş haline rağmen devrimcilerin siper yoldaşlığıyla, kol kola girerek gelen bütün saldırılara göğüs gerdiğini hatırlatan Göktaş, "Ölüm orucundan vazgeçireceklerini düşünüyorlardı. Tek başına bile devrimci iradenin ayakta olduğunu gördüler. Yoldaşlarımız hücre hücre ölürken bile aman demediler. Siper yoldaşlığının bugün daha güçlü örgütlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Basın açıklamasında okunan metnin tamamı:



Kaynak: Bu haber ETHA sitesindeki haberden özetlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder